My recent posts at World-Architects

      

Monday, May 11, 2009

Can Ricart Sports Center



Can Ricart Sports Center in Barcelona, Spain by Vora Arquitectura

The following text and images are courtesy Vora Arquitectura; photographs are by Adrià Goula

The Council Sport Complex is a building situated in a zone with a number of important developments in recent years, and with others pending. The complex is important for the revitalisation of the neighborhood, which is historically a run-down area and also has to contribute to the integration of all social strata to the area through well-being and its use of sporting activities.

The building completes the urban block bounded by two different public open spaces. Architecturally the project strategy starts from the existing conditions that made it especially complex, i.e. the integration of two buildings with strong identities, the sports pavilion (from the nineties) and the industrial building of the 19th century. The main effort of the architects was to arrive at a compact and coherent functional whole that volumetrically maintains the reading of the three bodies that form it: the two existing buildings and the new construction that contains the swimming pool, all formally autonomous.

The industrial building that was in fairly poor condition has been refurbished in the spirit of the original's defining characteristics. The main façade was rehabilitated, recuperating the original colors of plaster, and a central double height space, where the owners had the sales hall, opened up. This space has been refurbished with sensitivity, maintaining the spirit of the original and recuperating a roof lantern that had covered the central space. On the other façades, in worse disrepair due to multiple interventions throughout the years, the work consisted of the recuperation of the order of the original openings, giving a unified patina that allows the injuries of the past to be seen in a subtle way.

The new building is materially and formally austere. The façade is made from exposed in-situ concrete, giving a texture that is a homage to the start of the textile industry in Catalonia in this area of the city. The texture has come from a specially combined formwork of timber planks of different characteristics. The principle space, the swimming pool, is open and luminous. It establishes some intense visual relationships: on one side across its full width, from the park that is slightly elevated to a romanic church; and on the other side into a generous courtyard, and the façade at the back of the industrial building.

No comments:

Post a Comment

Comments are moderated for spam.