My recent posts at World-Architects

      

Friday, August 13, 2010

Half Dose #77: PAAV / Design Build

Five students at the Academy of Art University Graduate School of Architecture in San Francisco recently won a citation from the American Institute of Architects, East Bay (AIAEB) chapter. Justin Ackerman, Mary Telling, Justin Hanan, Shaum Mehra and Shanay Moghbe, under instructors Greg Upwall and Jennifer Asselstine, created a structure containing an office space for a client of Asselstine.

paav1.jpg
[PAAV / Design Build | image source]

The students designed and built "a two-level structure built of reclaimed redwood ... with a customized desk, storage and shelving system, ... [also] creating a secondary space that offered a lounge area for the family." They used recycled denim for insulation, in addition to the reclaimed wood used throughout. Sweets be damned, many of the materials were actually found on Craigslist.

paav2.jpg

paav3.jpg
[PAAV / Design Build | image source]

The structure was built in the school's workshop, and then taken to the site, thereby reducing material waste from increased precision. This is a benefit of most prefab project, but I'm impressed by how the unique design responds to the site, addressing the topography and providing a lookout. It does not look like prefab architecture that could be replicated elsewhere; it belongs in its location.

paav4.jpg
[PAAV / Design Build | larger view | image source]

3 comments:

  1. I am one of the students that worked on this project and I just want to thank you for the posting. It is great to know that people are as excited about what we did as we are!

    Also, I was curious as to how you happen upon on our project?

    ReplyDelete
  2. Somebody from the school told me about it. They must have sensed I'm a fan of University design-build.

    ReplyDelete
  3. Architecture and interior design should always respond to the topography of the environment and I liked how this design is able to achieve such. But of course, the storage guy inside me wonders how the inhabitants are able to store their belongings given the space constraints.

    ReplyDelete

Comments are moderated for spam.